Crònica d’una Fira florida i florejaquina

La Fira de la Flor, “la Dama de les Flors”, sisena edició de la Fira de Florejacs, que va tenir lloc dissabte 2 d’abril va superar totes les expectatives que des de l’organització teníem a l’acollir al voltant de dos milers de visitants. El bon temps, la qualitat i el gran nombre d’activitats programades i el bon posicionament de l’esdeveniment, tradicional ja dins les fires i festes de primavera a Lleida, així com la potenciació aconseguida per Florejacs al ser integrat dins la Xarxa de Pobles amb encant, varen ser les principals motius de l’èxit de la Fira.

Com a activitats principals varen destacar els tallers, destinats a divulgar l’artesania de la flor, el coneixement del medi natural, la gastronomia floral, la decoració i les tècniques de jardineria adequades a la climatologia de la Segarra, impartits pels magnífics professionals i ja bons amics del poble Carme Bosch, Francesc Such, Gema Barceló, Julià Silvestre, Elisabet Contreras, els membres de “la Garbiana” i, molt especialment, Àstrid Van Ginkel i Carles Alcoy, així com les mostres de cultura d’arrel tradicional, amb la participació de la colla de de geganters “Dessota d’Igualada”, de diables “Carranquers de Cervera” i de castellers “Margeners de Guissona”, així com una gran batukada que va donar ritme i animació als carrers, per part de les simpàtiques i hiperenergètiques “Band Tokades”, arribades  d’arreu de la Segarra.

Durant la jornada, tingué lloc també la presentació dels nous capgrossos de la colla gegantera de Florejacs, en Diego Chapotín i en Ludovico della Vierga, apadrinats pel periodista Lluís Urpí, i es va lliurar el  guardó del quart certamen literari Manel Canals, que enguany va recaure en el solsoní Lluís Falp, pel seu sorprenent relat “Princesa”. A més, el poeta guissonenc Jordi Pàmias va rebre la Flor de Florejacs, en homenatge a la seva obra i la seva vinculació a la Segarra, i es va recuperar la tradició dels majos, en un concorregut concurs que va recuperar i divulgar aquesta tradició popular.

L’espectacle narratiu “viure al camp”, les visites al castell de Florejacs, les instal·lacions florals pels racons de la vila medieval i la recreació nocturna de la llegenda de la Dama de Florejacs foren altres activitats molt concorregudes i celebrades pel públic. Val a dir que, enguany, i sense que serveixi de precedent, la dama Eliardis va aconseguir escapolir-se de les mans del botxí i va evitar ser llençada a les flames que el Sant Ofici li tenia preparades; confiem que l’any vinent sí que es farà justícia.

Pel que fa al mercat, es varen reunir més de seixanta parades d’artesania i gastronomia, d’entre les què varen destacar les integrades al sector d’artesans acreditats, que gaudien del seu propi espai, així com les dels productors ecològics de la Segarra, que varen oferir tasts de codony, vi, melmelades i licors i venda de planter, llegums i hortalisses.

Des de la Colla de Florejacs, entitat productora i responsable de l’esdeveniment, celebrem la bona acollida per part del públic, els patrocinadors i els professionals col·laboradors i confiem repetir la Fira de la Flor l’any vinent, si s’escau recuperant la durada de dues jornades, retallada enguany per ajustaments pressupostaris. L’esforç dels florejaquins i florejaquines és immens i, a voltes, esgotador, però es veu compensat per les mostres d’estimació i complicitat que al llarg de la jornada rebem i pel cercle d’amics del poble que, any rere any, es va ampliant i ens ajuda i anima a millorar i mirar endavant.


About Giliet de Florejacs

polifacètic neosegarreta, posturbanita, filoruralitzant, jurisconsult, multiactivista, incontinent, paraintel·lectual, proposicionat, barrinador, vagarejador, ecocarlista autogestionari i rutilant exexcel·lentíssim

Posted on 4 Abril 2011, in Esdeveniments and tagged , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

La casa en obres

Espai literari de Raül Garrigasait

Maria Freixanet Mateo

És quan escric feminisme que hi veig clar.

cestudissegarrencs.wordpress.com/

Entitat de recerca i divulgació sobre el patrimoni natural i cultural de la Segarra històrica.

Lo Ponent endins

Històries des de 25 contrades lleidatanes

Cafès de patrimoni

Trobades informals per parlar de patrimoni

La Capsa del Cosidor

Tot repuntant el tapís de Sikarra

els ulls als peus

Caminant amb els cinc sentits per Tarragona

lafontdebiscarri

Litúrgia de les petites hores...

A %d bloguers els agrada això: