Montaditos d’art

Divendres passat vaig tenir el plaer d’assistir a la inauguració de la mostra col·lectiva d’art “Un espai, vint-i-quatre mirades”, en la qual es ret homenatge als quinze anys de la galeria Cerverina d’Art i s’agraeix la tenacitat dels seus promotors amb l’obsequi de les obres donades per cadascun dels autors de les mirades. L’esdeveniment va tenir lloc en un entorn que a poc a poc s’està convertint en uns dels més sòlids referents culturals de Cervera i, per extensió, de la Segarra: la cafeteria el Campanar, que va quedar petita per l’acte. Tot assaborint uns deliciosos “montaditos” (qui m’ho sap traduir?) de bull negre amb ou, vaig gaudir plenament de l’acte, i obedient als versos recitats d’Ester Brescó -“entra, beu del meu art i embriaga’t de bellesa”- vaig contagiar-me del síndrome d’Stendhal. L’entusiasme encomanadís de la Teresa Salat, que va exercir de mestra de cerimònies, la gran quantitat d’amics i amigues de Cervera que es van donar cita al lloc i la magnífica mostra d’obres reunides varen palesar la bona salut i la generositat de la creació artística a la nostra comarca.

És molt gratificant veure com, en aquest context de crisis, mals averanys i retallades financeres, l’art segueix ben present a les nostres vides. Mentre es qüestiona el model d’Estat del benestar, mentre s’esmicola l’obra social de les caixes, mentre els pressupostos de cultura segueixen gestionant xifres humiliants, mentre nous rics pengen mirós als seus lavabos i mentre estraperlistes miren l’art com a camp abonat per l’especulació, l’art és reafirma com a quelcom etern i, alhora, íntimament lligat a la “vita brevis” de l’ésser humà. I, seguint les bones maneres de pioners com la Cerverina d’Art, la Segarra viu avui un joiós esclat artístic que es manifesta en projectes com la mostra de l’artista espontani de Pelagalls, l’atenció a l’artesania floral de la fira de Florejacs o l’èxit del festival dedicat al setè art “lo Cercacurts”de Montornès, així com en la potenciació d’artistes locals en mostres sovintejades dins espais d’oci i restauració de la comarca (l’Antic Forn i el Tastalletres de Cervera, el Cafè de Tarroja, el Modern de Guissona…), en els cursos i tallers monogràfics d’Art Sant Guim Vell i del castell de la Cardosa, en l’aparador de les realitzacions dels artistes de la zona que s’instal·larà al Centre d’Atenció Turística de Cervera i d’altres innumerables iniciatives, exposicions i certàmens portadores d’energia de futur. Definitivament, l’art ha sortit de les vitrines blindades dels grans museus i ha pres la iniciativa de venir-nos a cercar allí on ens trobem.

L’obra artística se’ns dirigeix un a un, comunicant-nos missatges personals i intransferibles que ens arrenquen del tedi de la quotidianitat, que transgredeixen el corrent que ens arrossega cap a la mediocritat i el conformisme i que ens inciten a experimentar i redescobrir el món que ens envolta. A través de l’art, l’autor ens ofereix un diàleg obert;  l’artista busca comunicar-se amb  nosaltres com a receptors del seu report. Ja no es tracta d’una lliçó magistral impartida en sentit vertical, sinó d’un missatge d’anada i tornada que vol incidir en les nostres concepcions i la manera d’entendre el nostre particular univers. Ens farà ser millors i més feliços l’estar ben amatents a tota aquesta dinàmica artística i rebre amb la ment oberta els estímuls que ens envia.

En aquests temps de pactes de no agressió, de la dictadura d’allò políticament correcte i de déjà-vu, és quan cal reivindicar amb més força “la mentida que permet dir la veritat” que és –en paraules de Picasso- l’art.

Anuncis

About Giliet de Florejacs

polifacètic, neosegarreta, posturbanita, filoruralitzant, multiactivista, incontinent, paraintel·lectual, proposicionat i, oh prodigi!, excelentíssim a temps parcial

Posted on 7 febrer 2011, in Esdeveniments and tagged . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Aventura al Senat

Maria Freixanet Mateo

cestudissegarrencs.wordpress.com/

Entitat de recerca i divulgació sobre el patrimoni natural i cultural de la Segarra històrica.

Lo Ponent endins

Històries des de 25 contrades lleidatanes

Cafès de patrimoni

Trobades informals per parlar de patrimoni

La Capsa del Cosidor

Tot repuntant el tapís de Sikarra

els ulls als peus

Caminant amb els cinc sentits per Tarragona

lafontdebiscarri

Litúrgia de les petites hores...

%d bloggers like this: