Una altra passejada lúdico-cultural enrondant Florejacs

Sortint aquest cop de l’extrem de llevant de Florejacs emprenem una nova ruta circular força planera d’uns 12 km aproximats.

Deixarem l’asfalt al camí que neix entre Cal Perdigotet (nou) i Ca l’Escuder i ens mena en direcció sud, pel camí “de les pletes“ direcció Sant Martí de la Morana.Descendirem a poc a poc, tot mirant de reüll l’elegant façana de migdia de Florejacs, fins el punt més baix del barranc de Florejacs, des d’on el camí puja sinuosament. Passarem per la partida de Caplloc, ja al terme de Plans de Sió, i enllaçarem amb el camí de Les Pallargues, on tombarem cap a l’est (direcció Guissona), mantenint a l’esquerra l’horitzó presidit per Florejacs, el castell de Les Sitges i Palou.

Finalment, passat un bosquet d’alzines, on el camí s’obre en forma de “T”, girarem a la dreta fins al capdamunt del tossal de Sant Cristòfol, a 509 metres d’alçada.  En aquest indret, endinsant-nos uns metres al bosquet, trobarem el vèrtex geodèsic que ens assenyala en punt més alt del turó, envoltat de les restes del que fou un vilatge medieval en època de repoblament.

Hi resten els vestigis d’una torre de planta quadrada i amples murs -que presidia la fortalesa dita de la Coscollosa i documentada entre els segles XI i XII- i hi podem intuir un seguit de primitives estructures que ajudaven a la seva defensa, així com el fossat   que el separava de la resta del serrat. També hi trobarem un vistós conjunt de dipòsits quadrats i circulars, connectats per reguers, i les migrades restes  l’església de Sant Cristòfol.

Tot reculant uns metres, prendrem el camí de la dreta, cap el bosc del Sala i els  coberts ramaders del Mas d’en Porta, dins el municipi de Guissona. El casal està testimoniat des del segle XIV i ostenta el privilegi de tenir capella i cementiri propis.

Des d’aquí, el camí davalla fins al barranc de Solterme, des d’on comença un prolongat ascens en direcció nord fins reintegrar-nos a terres de Torrefeta i Florejacs, passant pel costat de la bonica cabana de la Rovireta i pel peu del turó on s’alça la masia dels Plans. Més enllà desemboquem de nou en l’asfalt de la carretera Palou – Florejacs i, uns centenars de metres més enllà, superat el cementiri a la dreta i ca l’Escuder a l’esquerra, tancarem el cercle que hem començat a l’ombra de cal Perdigotet nou.


Podeu veure un recull més ampli d’imatges al meu àlbum fotogràfic (“enllaços”)

About Giliet de Florejacs

polifacètic neosegarreta, posturbanita, filoruralitzant, jurisconsult, multiactivista, incontinent, paraintel·lectual, proposicionat, barrinador, vagarejador, ecocarlista autogestionari i rutilant exexcel·lentíssim

Posted on 9 Març 2009, in Paisatge and tagged , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

La casa en obres

Espai literari de Raül Garrigasait

Maria Freixanet Mateo

És quan escric feminisme que hi veig clar.

cestudissegarrencs.wordpress.com/

Entitat de recerca i divulgació sobre el patrimoni natural i cultural de la Segarra històrica.

Lo Ponent endins

Històries des de 25 contrades lleidatanes

Cafès de patrimoni

Trobades informals per parlar de patrimoni

La Capsa del Cosidor

Tot repuntant el tapís de Sikarra

els ulls als peus

Caminant amb els cinc sentits per Tarragona

lafontdebiscarri

Litúrgia de les petites hores...

A %d bloguers els agrada això: