Fortaleses de la Catalunya central

Tothom que hagi estat més de cinc minuts contemplant aquest blog, haurà observat quines són les meves dues fixacions fotogràfiques: els castells i la Segarra. No obstant, tot i que la meva comarca és “Terra de Castells”, he de reconèixer que les terres dels voltants tenen magnífics exemplars de fortificacions dignes de ser reconegudes, no en va la marca -terra d’enfrontament i alhora de comunicació entre ambdues civilitzacions-  creuava tot el principat de nordoest a sudest durant més de tres segles.
Així, podem descobrir excepcionals torres de guaita com el Pilar d’Almenara (a l’Urgell), les torres de Vilvés o Vilamajor (a la Noguera), la del castell de Boixadors (a l’Anoia) o la de Coaner (al Bages). També podem visitar alguns dels castells que romanen oberts al públic, amb visita guiada (Montsonís, Montclar, Llordà) o sense (Guimerà, Fusteret), i acostar-nos a alguns que estan essent objecte d’una pacient i il·lusionant tasca de restauració (Boixadors, Verdú o Ciutadilla). Alhora, com per desgràcia és tan habitual, podrem descobrir-ne d’altres que, en estat ruïnós, corren el perill de desaparèixer (Montfalcó d’Agramunt o Castellnou d’Ossó, a l’Urgell, Sallent de Pinell, al Solsonès, o la Força de l’Estany o Rubió, a la Noguera). No deixarem de banda castells magnífics pel seu emplaçament i la seva configuració, com Santa Perpètua de Gaià (amb la seva torre triangular), a l’Anoia, o la torre de Riner (molt ben conservat “donjon” de finals del segle XII), al Solsonès.
Totes, i moltes més, valen una bona visita reposada i contemplativa i mereixen una admiració i un respecte que, ara per ara, encara no s’ha generalitzat.
Podeu veure el recull d’imatges al meu àlbum fotogràfic (“enllaços“)
Anuncis

About Giliet de Florejacs

polifacètic, neosegarreta, posturbanita, filoruralitzant, multiactivista, incontinent, paraintel·lectual, proposicionat i, oh prodigi!, excelentíssim a temps parcial

Posted on 24 Desembre 2008, in Patrimoni and tagged . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Aventura al Senat

Maria Freixanet Mateo

cestudissegarrencs.wordpress.com/

Entitat de recerca i divulgació sobre el patrimoni natural i cultural de la Segarra històrica.

Lo Ponent endins

Històries des de 25 contrades lleidatanes

Cafès de patrimoni

Trobades informals per parlar de patrimoni

La Capsa del Cosidor

Tot repuntant el tapís de Sikarra

els ulls als peus

Caminant amb els cinc sentits per Tarragona

lafontdebiscarri

Litúrgia de les petites hores...

%d bloggers like this: