Les Sitges, crispació guerrera

Josep Pla, a la seva Guia de Catalunya, digué que el castell de Les Sitges mostra una crispació guerrera que no s’ha esbravat amb el pas dels anys. No he trobat cap descripció que tradueixi millor la sensació que dona al visitant la primera contemplació del castell de Les Sitges. La fortalesa, amb tots els elements propis d’un castell medieval (marlets, murs atalussats, espitlleres, matacà, torre de guaita…) transmet una imatge d’inexpugnabilitat i ferocitat que transporta a l’època de batalles i conquestes, de cavallers i dames. Tot i això, l’afortunat viatger que hi accedeix, esbrina que l’aparença exterior no ho és tot i descobreix com el seu interior té tots els atributs d’una residència aristocràtica: pati central, sala noble, festejadors, celler, forn, menjadors i fins i tot presó.  El conjunt format pel castell, l’església romànica de Sant Pere, el seu veinat, l’entorn de secà sobre la conca del Llobregós i el proper pilar de les forques estimula i recompensa a l’amant de la història i el país. 

Des de març de 2009, el castell ja és visitable (www.castelldelessitges.com) i tinc el privilegi de dirigir-lo! Ves per on, quines voltes que dóna la vida… Qui m’ho hauria dit el primer dia que m’hi vaig atansar!

 

Anuncis

About Giliet de Florejacs

polifacètic, neosegarreta, posturbanita, filoruralitzant, multiactivista, incontinent, paraintel·lectual, proposicionat i, oh prodigi!, excelentíssim a temps parcial

Posted on 16 Octubre 2008, in Sin categoría. Bookmark the permalink. 3 comentaris.

  1. M\’agrada molt aquesta descripció que en fas, aquest contrast tan gran entre l\’aparença exterior i l\’interior. El vaig visitar fa molts anys, i recordo aquesta sensació que descrius, la inexpugnabilitat de fora i l\’acolliment interior… Que es pugui preservar i difundir la seva història serà d\’agraïr per les generacions que ens sobreviuran.
    Molts ànims, i bona feina!!!!

  2. Nen, que ets savi i que ets bo! Al Manyanet, ho amagaves molt (això del saber no estava gaire ben vist) i per això al facebook només es recorden de bestieses.

  3. És un Castell molt important i bonic, m\’agradarà visitar.lo, espero poder fer.ho molt aviat. soc una aimant de castells i veig que per la segarra n\’hi han molts, s\’haurien de promocionar, prometi passar.hi.
    avianinona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Aventura al Senat

Maria Freixanet Mateo

cestudissegarrencs.wordpress.com/

Entitat de recerca i divulgació sobre el patrimoni natural i cultural de la Segarra històrica.

Lo Ponent endins

Històries des de 25 contrades lleidatanes

Cafès de patrimoni

Trobades informals per parlar de patrimoni

La Capsa del Cosidor

Tot repuntant el tapís de Sikarra

els ulls als peus

Caminant amb els cinc sentits per Tarragona

lafontdebiscarri

Litúrgia de les petites hores...

%d bloggers like this: